14.2.10

Marchewka – na surowo, gotowana, czy jako sok, czyli jak jeść marchewkę

Marchewka - na surowo, gotowana czy smażona?
Marchewka to warzywo wyjątkowo uniwersalne, może być przygotowywane na wiele rodzajów i spożywane w każdej postaci:

Marchewkę polecam jeść na surowo - jest wtedy najbardziej wartościowa, aczkolwiek może być ciężkostrawna (lżej strawna będzie jeśli się ją zetrze).
Lekkostrawna staje się po ugotowaniu.
Marchew najlepiej tylko umyć, bo najwięcej 'dobroci' ma pod skórką (ewentualnie obrać bardzo cienko).
Oczywiście zwolennicy gotowanych potraw wysuwają argument, że to właśnie gotowana, a nie surowa marchewka ma więcej składników odżywczych.
dieta.pl/nowosci/ciekawostki/gotowanie_marchewki_poprawia_jej_wl-390.html
No to ja już nie wiem :) musicie jakoś sami sobie wywnioskować kto ma rację.

Pamiętajcie, że marchewka nie lubi światła i uwielbia tłuszcz, dlatego
dobrze jest przechowywać ją w ciemności, a przy podawaniu pamiętać o jej 'tłustym koledze' :) bowiem witamina A rozpuszcza się w tłuszczu i jest przyswajalna z tłuszczem. Dlatego do surówki dodajcie trochę oliwy (polecam olej OLYS firmy Carapelli, dostępny w marketach, zawiera roślinne Omega-3) lub po prostu śmietankę.

Zachęcam do szukania warzyw "ogródkowych" - "brudnych", "od babci",  z pola etc., pamiętacie, takie tylko były kiedyś.

Jeszcze ważna rzecz, jeśli wasza marchewka w górnej części korzenia ma zielony odcień to jest to solanina - toksyczna substancja (powstała ponieważ światło słoneczne dochodziło do tej części, która wystawała ponad glebę) i należy tę część odciąć.

Wiemy już, że marchewkę możemy jeść na surowo i po obróbce termicznej, to teraz konkrety:
- soki - samodzielne lub łączone, soki warzywne najlepsze są wieczorem.
- na surowo, w postaci surówki, jako samodzielne warzywo lub łączone
- smażona, pokroić w plasterki i usmażyć na oleju, banalnie proste i smakuje wybornie
- no i jako SŁODYCZE – ciasto, babeczki


Pozdrawiam

1 komentarz: