Na dobry początek zacznę oryginalnie - od taniej rymowanki - nadeszła pora, aby wziąć na widelec selera :)
Selery zwyczajne (Apium graveolens L.) – gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych (ale zaskoczenie!).
Jak większość warzyw i owoców, swoją karierę zaczynał na dziko - jako seler błotny, rosnący w Europie, Azji Zach. i Afryce Półn. Nawet teraz można nadal spotkać jego dzikie odmiany, Wikipedia utrzymuje, że również nawet w Polsce - na wyspie Uznam.
W starożytnych czasach stosowano go jako roślinę ozdobną i leczniczą.
Seler w tamtych czasach był "symbolicznym" warzywem - w starożytnych krajach zaczynał jako symbol śmierci, ale później w Rzymie i Egipcie (pewnie ówcześni spece od PR przerobili go :) był symbolem zwycięstwa i chwały, a dla Greków był symbolem szczęścia i radości.
Seler występuje w kilku gatunkach, podstawowy gatunek to "seler z marketu" :) - jedyny jadalny gatunek czyli tzw. seler zwyczajny.
Poza tym istnieją gatunki: selery błotny, selery węzłobaldachowy i selery wodny, których nie jadamy więc się nie będę rozpisywać się na ich temat.
Pozdrawiam,
20.3.10
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jekus zawsze sie zajadalam selerem i mialam przeczucie ze faktycznie zdrowy XD w ogole swietna strona wielkie dzieki za nia bo wiele konkretnych info. jest (: pozdrawia surowa veganka :P
OdpowiedzUsuń