7.4.10

Tofu – składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy

Tofu – składniki odżywcze, zawartość witamin i mikroelementów:

Tofu jest pełnowartościowym produktem białkowym. Zawiera komplet aminokwasów egzogennych, łatwo przyswajalnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Tofu zawiera około 80% tłuszczu roślinnego (tłuszcze nienasycone, kwas linolowy - CLA, lecytyna), który zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych.
Tofu jest niskokalorycznym doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i soli mineralnych:
wart. energetyczna- ok. 90 kcal
białko - 11,0g
tłuszcz - 5,0g
węglowodany - 0,4g
cholesterol - 0,0g
wapń - 146,0mg
fosfor - 105,0mg
żelazo - 1,7mg
witaminy z grupy B - 0,09mg
(wartości podane na 100g produktu).

Jednak dokładne podanie zawartości składników odżywczych zawartych tofu jest trudne, ponieważ występuje ono w bardzo wielu odmianach.
Na stronie, którą zwykle polecamy jako źródło precyzyjnych danych nt zawartości składników odżywczych NutritionData.com, jest podane 13 (!!) rodzajów tofu – świeże, suche, wędzone, przyrządzone na siarczanie potasu czy bez etc.

Jednak po przeglądnięciu opisu większości podanych rodzajów tofu, wyraźnie zauważamy znaczącą ilość protein (co jest raczej oczywiste, to przecież jest tofu! :) i duże zawartości mikroelementów – m. in. żelazo, wapń, miedź (w większości przypadków po kilkanaście % RDA)

Dla przykładu odsyłam do jednego z omówionych tam rodzajów tofu, nazwany:
Tofu, raw, regular, prepared with calcium sulfate
czyli tofu surowe, zwykłe, przyrządzone na siarczanie wapnia (substancja wiążąca (tzw. koagulant)znanym także jako gips jadalny, używany m.in. przy przygotowywaniu tofu)
Tofu, raw, regular, prepared with calcium sulfate


Pozdrawiam,

1 komentarz: