Skoro wzięliśmy się za temat tofu, wypada zdradzić 'tajemnicę” jak przygotować tofu sposobem innym niż 'iść-do-sklepu-i-kupić” :)
Oto krok po kroku przepis jak przygotować tofu w warunkach domowych:
Składniki:
- 1 paczka ziarna soi
- 3 łyżeczki soli (kopalnianej ciemnej lub morskiej)
- około 9 łyżek soku z cytryny (lub odpowiednio kwasku cytrynowego)
Robienie tofu przypomina nam dobrze znane robienie domowego twarogu z mleka. Zasada jest ta sama - musimy doprowadzić do ścięcia „mleka" sojowego a otrzymany „twaróg"- to tofu. Następnie zależnie od stopnia sprasowania, otrzymamy miękkie lub twarde tofu. Najpierw jednak musimy otrzymać mleko sojowe.
Soję na tofu należy namoczyć na noc, następnego dnia odcedzić i przepłukać. Następnie zmiksować razem z ok. 4 l wody i przecedzić przez gazę lub czystą ściereczkę. To co otrzymamy, przypomina serwatkę z mleka. Serwatkę należy zachować a pozostałą masę powtórnie zmiksować z ok. 1,5 l wody i znów przecedzić.
Nie wyrzucaj masy, która pozostanie po odcedzeniu serwatki. To okara - produkt o wysokiej zawartości białka. Można sporządzić z niej kotlety, pasztet lub upiec chleb.
Całą otrzymaną serwatkę gotuj przez ok. 5 minut. Zdejmij z ognia i dodawaj sok cytrynowy (lub kwasek cytrynowy) i sól, aż ujrzysz formujący się ser razem z jasno żółtą cieczą (serwatką).
Mieszaj tak, aby ściął się ser sojowy, ale niezbyt mocno, bo przerwiesz proces krzepnięcia.
Następnie odstaw serwatkę na pół godziny do ostygnięcia i przecedź przez sito lub gazę.
Zostaw na 1-6 godziny w sicie lub wykręć w gazie, aby woda odciekła. Można również przycisnąć zawinięte w gazę tofu czymś ciężkim, na przykład kamionką, aby je sprasować.
Po upływie 1 do 6 godzin wrzuć do miski pełnej zimnej wody i zdejmij gazę. Otrzymane domowym sposobem tofu przypomina w konsystencji twaróg z mleka.
I tak właśnie robi się własne tofu :)
Tofu, z racji swego niejakiego smaku :) ma uniwersalne zastosowanie - poniżej linki do kilku przykładowych przepisów z użyciem tofu:
Sałatka z tofu | 'Jajecznica' z tofu | Ryż z tofu, brokułami i marchewką |
dzieki za przepis. trzeba bedzie sprobowac w domu :)
OdpowiedzUsuńjedna paczka ziarna soi - ale ile gram? ;|
OdpowiedzUsuńWitam :) ile gram ma paczka soi?
OdpowiedzUsuń350 gram
OdpowiedzUsuńTofu wychodzi idealne, dzieki za super przepis :)
OdpowiedzUsuńKatstrofa,serwatka sie odzielila,ale ser sie nie zrobil postalo cos gesetgo jednak nie o konsystencji nawet grudek,ale mazi,,dlaczego nie jest napisane co to znaczy gotuj,podgrzewaj czy gotuj tak zeby po malutku pyrkalo,prosze o dokladny przepis,i najlepiej co robic z pozostala czescia soi,tej ktora ma byc na kotleciki czy na pasztet tz okary,tez prosze o przepis jak polaczyc lub czym zeby nadawalo sie na kotlety,bo pasztet sie piecze,szkoda ze tofu do niczego,poza tym kolor wszedzie jest bialy,ale moje tofu byloby takie brazowawe,wiec dlaczego?
OdpowiedzUsuńDzięki, super przepis. |I nie spodziewałam się że aż tyle wyjdzie tofu. Będą pierogi ruskie ;)
OdpowiedzUsuń