13.5.10

Vege śniadanie - przepis na wegetariańską 'jajecznicę' z tofu

Przepis na wegetariańską 'jajecznicę' z tofu
Dla tych, którzy chcących spróbować wegetariańskiej diety, ale nie wyobrażają sobie śniadania innego niż jajecznica z kiełbasą :) – dobra wiadomość. Oto przepis na jajecznicę z … tofu.
Dobrze przyprawiona prawdopodobnie nawet niewiele będzie różnić się w smaku :)

Składniki:
- 30 dkg tofu, odsączonego i rozdrobnionego widelcem
- 1 słodka papryka pokrojona w nieduże kostki
- 30 dkg pieczarek (można dodać także szczypiorek, natkę pietruszki lub garść kiełków)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiej śmietanki (lub więcej)
- serek topiony kremowy
- szczypta czarnego pieprzu (można dodać 2 łyżeczki kurkumy)
- sól do smaku

Sposób przygotowania:
Podgrzej olej na patelni, uduś paprykę i pieczarki. Dodaj tofu, polej je sosem sojowym i dodaj przyprawy. Wymieszaj dobrze i zasmażaj przez 5-10 min. Nie pozwól mu stać się zbyt suchym. Kiedy jest prawie gotowe, dodaj śmietanę i serek ( jeśli tofu będzie zbyt suche śmiało możemy dolać więcej śmietanki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Posól do smaku. Wymieszaj ze szczypiorkiem, natką pietruszki lub kiełkami. Podawaj z razowym chlebem.

..........................................
Przepis do formacie pdf: Przepis [pdf] na jajecznicę z tofu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz