14.5.10

Przepis na sałatkę z tofu

Przepis na sałatkę z tofu z kiełkami fasoli mung:
Kontynuując temat tofu - oto ciekawa propozycja na dodatek do obiadu - sałatka z tofu, przystrojona sałatą i kiełkami fasolki mung.

Składniki:
- 1 kostka tofu
- 1 Ł oliwy z oliwek
- sos sojowy
- ½ żółtej papryki
- garść liści szpinaku (niekoniecznie)
- 2 liście kapusty pekińskiej (może być również sałata)
- 1 mały pomidor
- garść kiełków z fasolki mung
- pieprz ziołowy
- cytryna

Sposób przygotowania:
Kroimy tofu w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy tofu i smażymy aż się zarumieni. W ostatniej minucie smażenia polewamy tofu sosem sojowym cały czas mieszając.
Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie kroimy paprykę, szpinak, pomidor i sałatę. Wrzucamy do średniej miski i przyprawiamy do smaku. Polewamy odrobiną cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy kiełki oraz tofu i mieszamy.

Smacznego!
..........................................
Przepis do formacie pdf: Sałatka z tofu - przepis [pdf]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz