17.5.10

Przepis na wegetariański obiad z wykorzystaniem tofu

Wege obiad z tofu

Na zakończenie naszej serii o tofu przedstawiam wam przepis na wegetariański obiad, w którym tofu gra pierwsze skrzypce. Przepis jest długi, wymagający cierpliwości :) ale rezultat końcowy niewątpliwie wart zachodu.
Danie nosi mało kreatywną nazwą :) - "ryż z tofu, brokułami i marchewką" i oto przepisy na jego poszczególne składniki:


Brokuły z czosnkiem
-------------------------------------
Składniki:
1 duży brokuł
0,5 łyżeczki asafetydy lub 1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju do smażenia
sól

Sposób przygotowania:
Z brokuła odetnij same różyczki, dokładnie je umyj i odsącz. Jeśli są bardzo duże, można przekroić je wzdłuż na połowę.
Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć asafetydę lub zmiażdżony czosnek, sól i brokuł.
Smaż przez 3 - 4 minuty często mieszając. Zdejmij z ognia zanim brokuł straci żywo - zielony kolor.
Brokuł z czosnkiem świetnie pasuje jako dodatek do dania obiadowego.


Marchewka ze świeżą kolendrą
-------------------------------------
Składniki:
4 marchewki
świeża kolendra ( do kupienia w małej doniczce w dużych sklepach)
1- 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
Obrane i opłukane marchewki pokrój w dość grube plastry i ugotuj w małej ilości wody z dodatkiem odrobiny masła lub oleju. Po ugotowaniu marchew odcedź i jeszcze gorącą wymieszaj z masłem. Na koniec posyp poszatkowaną kolendrą.


Biało - czarny ryż
-------------------------------------
Składniki:
1 szklanka białego ryżu (najlepiej basmati)
2 łyżki czarnego, dzikiego ryżu
1 łyżeczka soli
1 – 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
Ryż przepłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie. Przełóż do garnka i zalej 2 szklankami wody z dodatkiem soli. Kuchenkę lub palnik, na początku gotowania ustaw na dużą moc.
W momencie zagotowania ryż zamieszaj tylko raz, tak by ziarna nie przywierały do dna garnka. Jeśli chcesz by ryż wyszedł naprawdę sypki, nie należy go więcej mieszać. Po 2 minutach od zagotowania się wody, zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek. Gdy ryż całkowicie wchłonie wodę, na górę wyłóż masło, przykryj i całkowicie wyłącz palnik.
Po około 10 minutach ryż jest gotowy.


Miodowo - musztardowe tofu
-------------------------------------
Składniki:
1 opakowanie twardego tofu
2 łyżki sosu sojowego
kilka łyżek mąki
olej
1 mała cebulka
0,25 szklanki wody
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
0,25 szklanki słodkiego soku jabłkowego
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
sól 

Sposób przygotowania:
Tofu pokrój w 2 cm kwadraty, przełóż do miski i zalej 2 łyżkami sosu sojowego. Odstaw na kilka minut, mieszając co jakiś czas, tak by każdy kawałek mógł wchłonąć sos. Na dużym talerzu wysyp mąkę i dodaj pokrojone tofu. Całość dokładnie wymieszaj.
Oprószone mąką tofu przełóż na rozgrzany olej i smaż z każdej strony na złotobrązowy kolor. Usmażone tofu zdejmij z patelni. Na tej samej patelni usmaż na złoty kolor pokrojoną drobno cebulkę.
W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj wodę, śmietankę, sok, miód, musztardę i sól. Do usmażonej cebuli dodaj tofu i zalej przygotowaną zalewą. Całość gotuj około 10 minut na małym ogniu. Mieszaj do momentu  w którym odparuje około połowa objętości wody.

Powodzenia i smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz