14.10.09

Przepis na wegetariańskie rurki z marmoladą | deser dla wege

Przepis na wegetariańskie rurki z marmoladą:
Przepisów na proste wegetariańskie desery nigdy za mało :), prezentuje zatem - pieczone rurki z marmoladą, które znakomicie prezentują się na stole, są łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakują.

Składniki
• 1 kostka twarogu
• 1 kostka masła bądź margaryny
• 1,5 szklanki mąki
(możemy użyć orkiszowej lub razowej pszennej)
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• słoiczek marmolady (np. różanej)
• cukier puder do posypania


Rurki z marmoladą - stan surowy
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy do grubości około 0,3 cm. Za pomocą noża wykrawamy prostokąty (o rozmiarach około 5x4 cm). Każdy prostokąt smarujemy cienką warstwa marmolady, po czym zawijamy w rurki.

Podczas pieczenia rurki nieco powiększą swą objętość, więc układamy je na blaszce nie zbyt blisko siebie. Pieczemy do zrumienienia (20-30min) w piekarniku nagrzanym do około 190 stopni. Tak upieczone rurki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Anonimowy5.5.11

    ile wychodzi tych rurek z tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń