13.12.09

Przepis na wegetariańską wigilię: zupa grzybowa

Przepis na wegetariańską wigilię: zupa grzybowa

Z serii: przepisy na wegetariańską wigilię - kolejna obowiązkowa propozycja na wigilijny stół - zupa grzybowa, oto przepis:

Składniki:
• 1 duża włoszczyzna,
• 2 nieduże cebule,
• 2 łyżki masła lub oleju,
• 1 duża garść grzybów suszonych, najlepiej prawdziwków,
• sól,
• pieprz,
• listek bobkowy,
• 1 śmietana,
• zielona pietruszka,
• łazanki.

Jak przyrządzić?
1.Umyć starannie grzyby i zalać zimną wodą w sporym naczyniu. Najlepiej na noc.

2.W dwulitrowym garnku ugotować wywar jarzynowy z włoszczyzny.

3.Gdy gotowy dodać starannie wypłukane ponownie po namoczeniu grzyby. Gotować na małym ogniu ponad 1 godz.

4.Wyjąć grzyby. Wybrać ładniejsze i jędrniejsze kapelusze. Pokroić je w drobne paseczki. Wrzucić z powrotem do wywaru. Grzyby mniej urodziwe można zostawić do kapusty z grzybami.

5.Na maśle przyrumienić drobno pokrojoną cebulę. Wrzucić do garnka.

6.Sprawdzić smak wywaru. Jeśli zupa jest zbyt wodnista, gotować dalej dla odparowania nadmiaru płynu i osiągnięcia naprawdę esencjonalnego smaku.

7.Zupę przez sito przelać do nowego garnka. Teraz mamy czystą zupę.

8.Do kubka odlać trochę zupy, lekko ochłodzić, dodać śmietanę, wymieszać. Dolać jeszcze trochę śmietany i całość wlać do zupy. Ilość śmietany to kwestia waszego subiektywnego odczucia. Tak samo jest z pieprzem. Skręcamy go wprost do zupy.

9.Zupę można podawać z łazankami.

1 komentarz:

  1. wielkie dzieki za przepis - takiego wlasnie szukalem dzisiaj!
    Wesolych Swiat

    OdpowiedzUsuń