19.1.10

Przepis na zupę serową z brokułami i gruszkami

Przepis na zupę serową z brokułami i gruszkami
Oto kolejny przepis z serii niespotykanych połączeń - brokuły, gruszka i migdały:

Składniki:
• 1 brokuł (250 g)
• 1 mała cebulka
• 2 białe części pora
• 4 dojrzałe gruszki
• 40 g masła
• 150 g sera żółtego
• 175 g uprażonych płatków migdałowych
• 2 łyżki stołowe płatków owsianych
• 855 ml wywaru z warzyw
• 570 ml mleka
• sól i świeżo zmielony pieprz
 
Sposób przygotowania:
Brokuła podziel na małe floretki a część łodygową potnij na małe kawałeczki.
W dużym garnku rozpuść masło i dodaj pokrojonego pora, cebulę i posiekane łodyżki brokuła (floretki brokuła odłóż na później).

Dobrze wymieszaj i podsmażaj na średnim ogniu przez 10 min. Dodaj posiekane gruszki, płatki owsiane i migdały. Następnie wlewaj po troszeczku mleko, ciągle mieszając. Kiedy już wlejesz całe mleko dodaj wywar z warzyw i przyprawy. Dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 10 min. Odstaw.

W międzyczasie ugotuj na parze floretki brokuła (około 5 min). Do zupy dodaj starty ser i wymieszaj blenderem do gładkiej konsystencji, następnie dodaj floretki brokuła i delikatnie podgrzej.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Szczerze powiedziawszy juz nie mogę sie doczekac jak to bedize smakowac :) coż za połaczenie!

    OdpowiedzUsuń